University of Alabama College of Continuing Studies Learning Studios

University of Alabama College of Continuing Studies Learning Studios
University of Alabama College of Continuing Studies Learning Studios
University of Alabama College of Continuing Studies Learning Studios
University of Alabama College of Continuing Studies Learning Studios
University of Alabama College of Continuing Studies Learning Studios
University of Alabama College of Continuing Studies Learning Studios
University of Alabama College of Continuing Studies Learning Studios
University of Alabama College of Continuing Studies Learning Studios
University of Alabama College of Continuing Studies Learning Studios

University of Alabama College of Continuing Studies Learning Studios

Tuscaloosa, AL

DATE

2019

CATEGORY

Education

ABOUT THIS PROJECT

SCOPE

Scenic Design & Management (Scenic, Lighting, A/V, Acoustics)
Environmental Graphic Design

AREA

2,500sf

Project Team

Design Firm – Provost Studio
Design Principal – Peter Provost
Lead Designer – Intermodal Studio
Lighting Design – Phil Widmer Designs
Scenic Fabrication – Innovative Environments
Acoustics – SH Acoustics
Architect of Record – Williams Blackstock Architects
General Contractor – Bailey Harris

DESCRIPTION

The new video production facility including two new webcast studios for the University of Alabama was a result of a collaborative effort with both client and architect spanning over two years.

Provost Studio was engaged early in the planning and budgeting process and provided pre-design and broadcast infrastructure consulting services including scenic, lighting and acoustic design.

The project involved building 2 new webcast studios for the College of Continuing Studies(CCS) e-learning initiative but was part of a larger 100,000sf renovation project of the existing historic University Hall campus building, which will be the new home for the College.

Biggest Design Challenge:

One of the biggest design challenges was providing a flexible studio with multiple presentation configurations that could easily be operated by skilled and non-skilled broadcast staff. Our solution included easily movable scenery, roll-down graphic backdrops and wall mounted push-button stations for different lighting positions.

An additional project challenge was the existing building site. Once used as a hospital, the building was completely demolished down to the concrete structure and re-built. Our team coordinated with the project architect and engineering team regarding placement of base building systems (HVAC, electrical and acoustics) to support the new studios.