One Liberty Observation Deck "Philly from the Top

Project: One Liberty Observation Deck
Client: MONTPARNASSE 56 GROUP
Location: Philadelphia, PA
Type: Cultural + Museums
Size: 17,000sf Total (1st, 2nd, 57th Floors)
Status: Completed 2015

The visitor experience at One Liberty Observation Deck offers unparalleled views of Philadelphia from atop the 57th floor of the One Liberty Place Tower. Capturing the spirit and culture of the city of brotherly love, Philly From the Top is an immersive environment that engages all the senses.

The primary goal of our design team for the development of the branded environment and themed visitor experience at One Liberty Observation Deck was to create an authentic, visually rich experience that express the unique vibe of Philadelphia as a place and culture.  In addition, the interior spaces were designed to build excitement and create a level of anticipation for guests prior to experiencing the city’s breathtaking views on the upper level observation deck on the 57th floor. 

The overall visitor experience is creatively choreographed over three floors that engage visitors with large scale environmental graphics, playful oversized exhibit elements, a green screen photo area and interactive touchscreen tables.  Social media is also uniquely integrated into the visitor experience.  At the lower level entry, guests are welcomed by a 10-foot tall social hash tag graphic (#TheRealPhilly) emblazoned on the main entry level glass wall that encourages visitors to explore and share their own perspectives on what makes the city exciting. 

The project has a strong emphasis on leveraging technology with visitors being able to experience a guided audio tour of the city, focusing on the themes of sport, music, and culture. Social network engagement is encouraged throughout the environmental graphics, allowing visitors to share their experiences beyond the walls of the project.

Unique visitor experience features:

  • Multi-story, Benjamin Franklin & Kite Sculpture and Light Show 
  • Interactive Touch Screen Kiosks 
  • Green screen Photo-op Area
  • Themed Chair "Audio" Experiences (Sports, Music, Culture)
  • Social Media Sharing Opportunities (Themed “Real Philly” Hash Tags)
  • Large-Scale Environmental Graphics
  • 57th Floor Visitor "Thrill" Feature
  • Amazing Views from the Top
PROJECT TEAM
Provost Studio: Experience Design Development & Environmental Branding/Graphics
Peter Provost - Design Principal
Heather Stonebraker - Sr. Project Manager
Stephanie Parrish - Art Direction/Sr. Graphic Designer
Bethany Fleming - Sr. Content Curator
Christopher Helms - Asst. Curator
David Catalano - Experience Designer
Paul Benson - Experience Designer & 3d Visualization
Nicholas McRoberts - Jr. Designer
BRC Imaginary Arts: Experience Design Concept and Story Planning
Chicago Scenic Studios: Fabrication & Installation
Gensler: Architect of Record

360° Chicago Visitor Experience

Project: 360° Chicago Visitor Experience & Observatory
Client: Montparnasse 56 USA
Location: Chicago, IL
Type: Exhibits + Events
Size: 7,500sf
Status: Completed 2015

Provost Studio provided experience design and environmental branding services for a new visitor experience at the 360 Chicago Observation Deck, as part of the re-branding efforts of the former John Hancock Observatory. The new visitor experience provides a graphic and multi-media tour through Chicago and the neighborhoods that visitors will see when they reach the observation deck on the 94th floor.

Four Themed Experience Zones

After purchasing tickets, visitors head toward the elevators leading to the 94th floor.  Along the way, the path weaves through four themed zones. They can explore Chicago and its neighborhoods through large-scale environmental graphics and multi-media presentations.

The first area offers a broad view of Chicago, including a short video called, “Chicago in 4 Minutes.” Each area then gets more focused, until the fourth and final offers specific details of the city at the neighborhood level.

These exhibits provide a framework and add anticipation for the stunning views of Chicago. Views the visitor will experience first-hand from 1000 feet above.

An Integrated Approach

“Every visitor brings a different level of knowledge of the city to the front door.  To ensure a deeper, more targeted and connected experience, we gathered a team of creative experts in content development and copywriting, image research and curation, audio-visual media integration, graphic design, and interiors.”

The successful content development for the exhibits and the entire interior space is the product of this integrated design team approach. They worked side-by-side; looking at the content of each exhibit from varying angles to ensure it would align with the audience.

 

PROJECT TEAM
Provost Studio: Experience Design Development & Environmental Branding/Graphics
Peter Provost - Design Principal
Shannon Harris - Sr. Project Manager
Stephanie Parrish - Art Direction/Sr. Graphic Designer
Bethany Fleming - Sr. Content Curator
Christopher Helms - Asst. Curator
BRC Imaginary Arts: Experience Design Concept
Chicago Scenic Studios: Fabrication & Installation
Gensler: Architect of Record

Anacostia Library

Project: Anacostia Branch Library
Client: District of Columbia Public Libraries
Location: Washington, DC
Type: Cultural + Museums
Size: 22,000sf
Status: Completed 2010 (Project Completed through Design Development Phase while a Sr. Designer / Associate at The Freelon Group)

The new Anacostia Library creates a civic building that occupies a full city block within a "green park".  The library forms a series of pavilions which engage the surrounding landscape with intimate sitting and activity areas off of the main library hall. 

A variety of spaces to meet a wide range of community needs will be in the new facility. Spaces include a large public meeting room (for approximately 100 people), two smaller meeting rooms, a children’s program room, as well as smaller rooms for group study and for tutoring. There will be shelving areas for print and non-print materials for all ages. Multiple points of access to virtual spaces through the public PCs and wireless access are planned.

The children’s area will have areas (including collection and seating) dedicated to various age groups (five and under, beginning readers and elementary age). There will be a distinctive area for Young Adults to meet and to learn. Adults will have their own reading areas, online access area and a large collection of materials.

Project Team: Peter Provost (Sr. Designer-Interiors/ Associate at the Freelon Group)

Gantt Cultural Center

Project: The Harvey B. Gantt Center for African-American Arts + Culture
Client: The Harvey B. Gantt Center
Location: Charlotte, NC
Type: Culture + Museums
Size: 46,500sf
Status: Completed 2009 (Project Completed Through Construction Phase while a Sr. Designer / Associate at The Freelon Group)

The design approach for the interiors was to translate the strong aesthetic character established by the exterior architectural elements, influenced by quilt designs from the Underground Railroad Era and woven textile patterns from West Africa, into an engaging visitor entry sequence connecting the main lobby, reception desk and galleries vertically through the building.   

African American Cultural Center (AACC) of Charlotte is a distinguished, 31-year-old institution whose mission is to preserve, promote and present African American art, history and culture through comprehensive programs which include presentations in the visual arts, performing arts, and innovative educational initiatives. The new building for AACC is a key component in Phase One of Charlotte’s Cultural Arts Facilities Master Plan.   

The 47,000-square-foot headquarters is located in the heart of Charlotte’s central business district in the area once occupied by the historic Brooklyn neighborhood - the once-thriving center of the Black community which was razed in the 1960’s.

Project Team: Peter Provost (Sr. Designer-Interiors/ Associate at the Freelon Group)

Lucy Craft Laney Museum

Project: Lucy Craft Laney Museum of Black History
Client: Delta House Inc.
Location: Augusta, GA
Type: Culture + Museums
Size: 40,000sf
Status: Completed 2009 (Project Completed Through Concept Design Phase while a Sr. Designer / Associate at The Freelon Group)

The project comprised of a five part concept study for a new facility including exhibit galleries, conference center, orientation theater, museum shop and classroom/art studios. The study comprised of Site Analysis, Space Program, Master Planning, Concept Design and Budget/ Schedule. Study assessed preliminary space requirements, site acquisition strategies, building siting and design opportunities and schematic pricing for fund-raising campaign.


Project Team: Peter Provost (Project Designer/Associate at the Freelon Group)

Raven Rock Visitor Center

Project: Raven Rock Visitor Center
Client: North Carolina Department of Environment & Natural Resources
Location: Lillington, NC
Type: Culture + Museums
Size: 7,400sf
Status: Completed 2009 (Project Completed Through Construction Documents Phase while a Sr. Designer at LS3P Associates)

The new visitor center for Raven Rock State Park will serve as the key element in a twenty-five acre site improvement initiative by the North Carolina Department of Environment & Natural Resources to engage and connect visitors to the park’s 3,953 acres of natural resources.

The center will orient its visitors to an expanded network of trails, picnic shelters and parking facilities as well as educate them with hands-on exhibits, an auditorium and both indoor and outdoor instruction areas.  Park staff offices and public restrooms will also be accommodated in the new 7,100sf. building. The visitor center will be submitted to the USGBC for LEED-NC Silver Certification.  Sustainable design strategies are integral to the design solution for the new visitor center. 

The building footprint is strategically compact to minimize site disturbance and regrading of natural areas.  A new advanced storm drainage system will be used to reduce the amount of storm water flow and improve water quality.  Daylighting strategies, a geothermal heat pump and solar panels will be employed to reduce energy consumption. A majority of the materials will be either locally sourced or rapidly renewable.

Project Team: Peter Provost (Project Designer while at LS3P Associates)

Museum of Performance + Design

Project: Museum of Performance + Design (Branded Print Collateral)
Client: Museum of Performance + Design
Location: San Fransisco, CA
Type: Culture + Museums
Size: N/A
Status: Completed 2014

Project Team: Peter Provost (Principal/Project Designer), Paul Benson (Graphic Designer)